Távirányító-modul fejlesztése mobileszközökhoz

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szakdolgozatom célja egy olyan eszköz fejlesztése volt, mely segítségével a háztartásokban gyakran használt infravörös kommunikáció bizonyos korlátait kiküszöbölhetjük. Ezen kommunikáció egyik hátránya, hogy a gyártók különböző protokollokat alkalmaznak, így minden egyes háztartásban lévő eszközhöz külön vezérlő szükséges. Az eljárás másik nagy problémája, hogy közvetlen rálátást igényel az távirányítandó berendezésre, mely jelentősen korlátozza alkalmazhatóságát.

Ezen két problémára nyújt megoldást a tervezett eszköz, mely egy infravörös- és egy Bluetooth modulból, valamint a működésüket vezérlő egységből áll. Az eszköz infravörös egysége felelős a hagyományos távirányításért, míg Bluetooth modul egy mobilalkalmazással kommunikál, mely felhasználóbarát megoldást kínál a különféle eszközök irányítására.

A dolgozat részletesen ismerteti az egység moduljainak felépítését, az alkalmazás által megkövetelt alacsony teljesítményfelvételre különös figyelmet fordítva. A kommunikációért felelős részegységek mellett a kettős tápellátásért felelős áramkörök és az alkalmazott mikrokontroller illesztő áramkörei is bemutatásra kerülnek. A kapcsolási rajzok mellett a dolgozat a NYÁK-tervezés folyamatát is bemutatja.

A dolgozat második fele az egység szoftverrendszerét ismerteti. Részletesen foglalkozik az infravörös és Bluetooth kommunikációt megvalósító beágyazott szoftverrel, valamint bemutatja az eszközhöz kapcsolódó, Android platform alatt megvalósított mobilalkalmazást is. A dolgozatot az elért eredmények bemutatása és értékelése zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.