Távközlési hálózatok forgalmát elemző eszköz adatfeldolgozási folyamatának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A telekommunikációs hálózatok forgalmának vizsgálata alapvető fontosságú a felhasználói szokások feltérképezése érdekében. Dolgozatomban egy hálózati forgalomanalizátor eszközt mutatok be, mely részletes információkkal szolgál a hálózatban előforduló előfizetőkről.

Jelen munkában egy olyan lehetőség után kutatok, melynek segítségével a használt forgalomanalizátor program adatfeldolgozási folyamata hatékonyabbá tehető. A jelenleg alkalmazott munkamódszer és a program részletes leírása megtalálható a dolgozatban. Különösen az utófeldolgozási folyamat fontos, mivel ennek során nagy számú lekérdezéssel kapjuk a végeredményt. A jelenlegi rendszer lassúsága ezen lekérdezések összesített válaszidejéből, valamint az adathalmaz méretéből ered. A lehetőségek feltérképezése mellett jelen dokumentumban egy olyan megoldást javasolok, amely képes hatékonyabbá tenni a jelenlegi adatfeldolgozási folyamatot.

A CEP (complex event processing, összetett esemény feldolgozás) technológia elméletileg képes folyamatosan, valós időben, akár több forrásból származó adatokat is egyszerre feldolgozni. Dolgozatomban megvizsgálom, hogy ez a módszer alkalmas-e a feladat megoldására. Mindezt egy általam fejlesztett, konkrét alkalmazáson keresztül mutatom be, mely valós időben képes összesíteni az adatokat. Az elkészített program a Microsoft StreamInsight platformon alapul, amely a Microsoft saját platformja a CEP alapú programok fejlesztéséhez. A Microsoft StreamInsight architektúra, az alapvető fejlesztési lehetőségek és megszorítások bemutatása szintén részét képezik ennek a dolgozatnak.

A vizsgálat eredményeképpen a jelenlegi munkafolyamat módosítását javasolom jelen munkámban. A tesztelés és az eredmények kiértékelése egy külön erre a célra kialakított, a valóságot szimuláló tesztkörnyezetben történt, ahol a lekérdezések válaszidejét is vizsgáltam. Az eredmények azt mutatják, hogy habár ennek a technológiának számos alkalmazási területe létezik, alkalmas arra is, hogy megoldja a fent említett problémát. Az alkalmazott előfeldolgozási folyamatnak köszönhetően, az adatbázis mérete, ezáltal a lekérdezések futási ideje is jelentősen csökkenthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.