Távoli adatgyűjtő rendszer készítése PicoScope 2207A típusú oszcilloszkóppal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozat témája távolról is vezérelhető adatgyűjtő rendszer készítése PicoScope 2207A típusú PC-s oszcilloszkóp felhasználásával. A megvalósított rendszer alkalmas jelgenerálásra, adatok gyűjtésére, megjelenítésére, feldolgozására. Mindezek mellett lehetőséget biztosít távoli vezérelhetőséghez, fizikailag a mérés helyszínén tartózkodás nélkül végezhető méréshez. A választott PicoScope adottságainak köszönhetően egy rendkívül mobilis rendszer létrehozására került sor, ugyanis a műszer önmagában tartalmazza a jelgenerátor és mérőműszer képességeit, ráadásul fizikailag elfér akár egy zsebben is.

A mérőrendszer tartalmaz egy olyan szoftvercsomagot, ami felhasználói kényelmet fokozva egyetlen grafikus kezelői felület segítségével az összes funkció vezérelhető. A szoftvercsomag Python nyelven készült, amely egy szerver oldali és egy kliens oldali részből tevődik össze. A két egységet TCP/IP kapcsolat köti össze, amelyen keresztül elvégezhető az összes szükséges hálózati kommunikáció.

A feladat célja egy olyan kísérleti mérőrendszer megalkotása volt, ami laboratóriumi demonstrációkhoz segítséget nyújthat, továbbá későbbi továbbfejlesztéssel akár ipari felhasználásra alkalmas intelligens mérőrendszer lehessen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.