Távoli asztal megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Kiszolgálók távoli elérésének ötlete már régen felmerült mind a felhasználók, mind az üzemeltetők körében, mert lehetőség nyújt a kis számítási teljesítménnyel rendelkező asztali gépekről elérni egy-egy nagy teljesítményű kiszolgálót, hogy azon keresztül számításigényes alkalmazásokat futtassanak. A hálózati sebességek növekedésével megjelent az igény ezen kiszolgálók grafikus felületen történő elérésére is.

Ma hasonló helyzet áll fent a felhasználók otthoni, munkahelyi számítógépei és az okostelefonjai közt. A mai okostelefonok számítási teljesítménye nagyjából az ezredforduló Pentium III számítógépeinek teljesítményével egyezik meg, ezért erőforrás-igényes feladatok megoldása okostelefonok használatával sokszor nem lehetséges. Emiatt az erre a problémára megoldást nyújtó programok mobil eszközökre szánt változata is elkészült.

Jelen szakdolgozatban ezeket a megvalósításokat vizsgálom meg, majd azokra alapozva mutatom be egy kimondottan mobil környezetbe tervezett távoli asztal alkalmazás fejlesztésének lépéseit. Ezek után bemutatom az elkészült alkalmazás funkcióit, használatát és elemzem a teljesítményét a létező megoldásokkal összevetve.

A dolgozat ezen felül bemutatja a legújabb okostelefon platform a Google által fejlesztett Android felépítését, működését, valamint ismerteti a platformra történő alkalmazásfejlesztés olyan részleteit, amelyek eltérnek az asztali környezetbe szánt alkalmazások fejlesztésétől.

Egy további fejezet ismertetést ad a mobil eszközök internet hozzáférési lehetőségeiről és a különböző mobiltelefon-hálózat generációk elérhető adatátviteli sebességeiről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.