Távoli be/kimeneti modul PLC-hez – MODBUS TCP

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modern irányítástechnikában nagyon széles körben használnak programozható logikai vezérlőket (Programmable Logic Controller - PLC). A vezérlők egyre nagyobb teljesítményűek és ezzel együtt egyre összetettebb feladatok ellátására képesek. Az elaprózótt, helyi vezérlések helyett a nagyobb területen elhelyezkedő, öszetettebb folyamatok kezelését is el tudja látni akár egyetlen PLC is. Az ilyen esetekben a folyamatműszerezés, a bemenetek és kimenetek hatékony bekapcsolása egyre fontosabb. A vezérlő PLC-től távol elhelyezkedő, ipari buszon kapcsolódó eszközök hatékonyan tudják megvalósítani a zavarérzéketlen jelkezelést, a vezetékezéssel kapcsolatos meghibásodási lehetőségek csökkentését.

A feladatom egy olyan távoli bementi és kimeneti modul hardver és szoftver tervezése volt, amelynek segítségével MODBUS TCP kommunikációval, ipari ethernet hálózaton keresztül távoli funkciók valósíthatóak meg. Az eszköz tápellátásáról az ipari környezetben elterjedt 24 V kell hogy gondoskodjon.

Diplomatervemben ismertetem az áramkör megtervezésének folyamatát. Bemutatom a kapcsolási rajz elkészítését, az alkatrészek kiválasztását, végül a nyomtatott áramkör megtervezését. Ezt követően szemléltetem a feladatok ellátásához szükséges szoftver felépítését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.