Távoli elérést biztosító felhasználói interfész fejlesztése és költségelemző funkciók integrációja hálózattervező keretrendszer számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mitcsenkov Attila Demeter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A távközlési szolgáltatások folyamatos fejlődése megfelelő minőségű hálózati infrastruktúrát kíván, mely biztosítani tudja a kellően nagy adatátviteli sebességet és egyéb minőségi jellemzőket (pl. alacsony késleltetés) az előfizetők számára. Ennek érdekében érdemes nem csak a gerinc- és hordozó hálózatban, de a hozzáférési hálózatban is optikai szálakat alkalmazni a hagyományos rézhálózat helyett. A szolgáltatók több különböző hálózati technológia közül is választhatnak a kiépítés során, melyek mind-mind más költséggel járnak. Ezért szükség van egy olyan eszközre, mellyel a különböző alternatívák költségei előzetesen megbecsülhetők. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén készül az AccessPlan keretrendszer, melynek feladata adott földrajzi területre hozzáférési hálózat tervezése és ez alapján költségbecslés készítése a döntés elősegítése érdekében.

Szakdolgozatom keretében az AccessPlan szoftverhez készítettem olyan grafikus felületet, mellyel a hálózattervező rendszer távolról is elérhető illetve vezérelhető. Az általam írt kiegészítő modul révén az AccessPlan képes szerver módban futni, a felhasználók (kliensek) pedig távoli gépekről a böngészőjükön keresztül érhetik el. A rendszer képes felhasználók nyilvántartására. A felhasználók a szerverre történő bejelentkezés után a böngészőben megjelenő felületen előre megadott földrajzi területek közül választhatnak, és megadhatják a tervezési szabályokat valamint a felhasználni kívánt hálózati elemek költségeit. A szerveren zajló tervezési folyamat végeztével visszajelzést kapnak az elkészült tervről egy részletes riport formájában, mely megmutatja az elkészült hálózati topológia rajzát, a felhasznált hálózati eszközök mennyiségét és azok költségeit, továbbá az egyes előfizetői végpontok becsült rendelkezésre állási értékeit is. Több tervezés indítása után lehetőség nyílik a különböző paraméterrel készült hálózati tervek összehasonlítására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.