Távoli szerver monitoring eszközök fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A projekt célja egy Java alapú távoli szerver monitorozó szoftver tervezése és fejlesztése, amely képes több forrásból adatot gyűjteni, azokat elemezni, kiértékelni, a szolgáltatás minőségének javítása és működtetési költségének csökkentése érdekében.

A tervezett és megvalósított szoftver egyik része egy szerver alkalmazás, melyet az élesben futó szoftver mellé kell telepíteni, a másik része pedig egy Android alapú alkalmazás, amely egy értesítési felület az üzemeltetők felé.

A szerveralkalmazás monitorozza a kapacitás kihasználtságát, szűri a log információkat és menti a különböző eseményeket, amelyek az éles szolgáltatáson belül történnek. Az összegyűjtött adatokat elemzi és adatbázisba menti, késöbb napi, heti és havi összegzést készít a hibákról, nem várt eseményekről. A kapacitás kihasználtságának nyomonkövetésével elkerülhető a szolgáltatás lelassulása sok felhasználó esetén.

Amennyiben az élesített szolgáltatás futása során kritikus hiba történik, akkor az üzemeltetők értesítést kapnak a hibáról és annak részleteiről. Sok esetben a hibát okozó programkód pontos helyét is tudja a monitorozó, így a hiba elhárítása megkönnytíthető.

A monitorozó alkalmazás által készített összegzések, értesítések, valamint az üzemeltetők jogosultságainak kezelése annak webes felületén érhető el. A hiba bejegyzések, értesítések és a kapacitás kihasználtsága az androidos kliensen is elérhetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.