Távolról vezérelhető kamera statív fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kundra László János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mindennapi életben egyre nagyobb szerepet tölt be a videokamerázás. Elég, ha csak a temérdek biztonsági kamerára, vagy a sokmillió órányi videóra gondolunk a Youtube-on. A videokamerák vagy más képrögzítő eszközök széles tárházát használjuk ma napról napra, így természetes lehet az igény arra, hogy ne a kezünkben tartva kelljen ezeket az eszközöket használni, hanem rögzíthessük egy állványra, így sokkal tisztább, stabilabb képet kapva, és ilyen módon helyileg sem vagyunk a kamerához kötve.

Egy álló helyzetű kamera azonban önmagában nem mindig kielégítő a felhasználó számára, sok esetben sokkal hasznosabb és kielégítőbb egy olyan állvány, ami mozgatni is tudja a kamerát.

Egy ilyen állvány lehetséges vezérlésének megvalósítása volt a célom, mely léptetőmotorok segítségével tud két tengely mentén forgatni egy hozzá rögzített kamerát vagy fényképezőgépet.

A vezérlő mikrokontroller fel van készítve arra is, hogy RS-485-es differenciális jelet tudjon fogatni, ami a világítástechnikában elterjedt DMX512-szabvány által használt jel, és az alapján állítsa be a kamera helyzetét, ami által könnyedén össze lehet hangolni különböző fénytechnikai eszközökkel, ezzel további hasznos lehetőségekkel ellátva a felhasználót.

A munka részét képezte egy átalakító is, mellyel USB portról lehet küldeni RS-485-ös jelet, tesztelés céljából, de mivel ez nem kapcsolódik szorosan a feladathoz, a feladat ezen része nem kerül bemutatásra ebben a dolgozatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.