Távolságmérő érzékelők jeleinek valós idejű szimulációja virtuális környezetben mozgó jármű számára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A legtöbb mai autó felszereltségét képezik a parkolássegítő rendszerek. Ezek a rendszerek legtöbbször ultrahang alapú érzékelőket használnak az akadályok távolságának mérésére. A Robert Bosch Kft. az egyik legismertebb gyártója az autóipari ultrahang alapú szenzoroknak és a ráépülő rendszereknek. Ez a szakdolgozat a cég ultrahang alapú rendszerek szoftver teszt csoporjában készült (CC-DA/EAU3-Bp).

Az ultrahang alapú rendszerekben a nyers távolságadatokat kell szűrni és feldolgozni, hogy eldönthető legyen, hogy egy akadály a HMI melyik szegmensébe kerül. A HMI teszt az egyik lefontosabb és a legidőigényesebb feladata a tesztelésnek. Az egyik fő korlátja az asztalon való tesztelésnek, hogy nem megoldott teljes “akadályok” mozgatása külső beszállító cég költséges és nehezen hozzáférhető eszköze nélkül, csak nyers távolságadatokat lehet beállítani egy szenzor szimulátorral minden érzékelőnek.

A szakdolgozat készítése során megismerkedtem a C# programozási nyelvvel, az alkalmazások közötti interfészekkel (*.DLL fájlok és a COM interfész). Megvizsgáltam a CANoe™-ban írt szenzor szimulátor fejlesztési lehetőségeit, használtam a szenzor szimulátort CANoe™-ban, és elértem a könyezeti változóit a COM interfészen keresztül. Felírtam a visszaverődés számítási algoritmusát 3D koordinátageometriával különböző típusú akadályokra (elméleti, kiterjedés nélküli és végtelen magas függőleges egyenes, kör és négyzet alapú oszlopok és fal). Az érzékelő karakterisztika közelítésének figyelembe vételével a visszaverődéseket hozzárendeltem az érzékelőkhöz, létrehoztam egy CANoe™ adatbázist, amivel az érzékelők paraméterei és az akadályok pozíciója CANoe™-ból beállítható. Végül összekötöttem a C# környezetben megvalósított visszaverődés számítási algoritmust CANoe™-val a COM interfészen és a szenzor szimulátor környezeti változóin keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.