Távolság-optimalizáció GTFS adatok alapján

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság az internetnek és a webes technológiáknak köszönhetően hétköznapi problémákra is könnyen, gyorsan találhatunk megoldást. A térképhasználatot és az útvonaltervezést hétköznapjaink során számos online szolgáltatás könnyíti meg.

Többször szembesültem azzal a problémával, hogy több keresést kellett indítanom, majd azokat összevetnem, ha több pozíció távolságára voltam kíváncsi egy adott ponttól. Ennek a problémának a való életbe vetítése például egy közös albérlet vagy lakás keresése is lehet. Célom, hogy a felhasználók által megadott több munkahelyi cím alapján egy átlátható térképen megtekinthető legyen, hogy a munkahelyek összességétől átlagosan mely területhez mekkora az a legrövidebb idő, amely alatt az megközelíthető. A helyi tömegközlekedési adatok alapján így könnyen leolvashatóvá válik, hogy hova, mennyi idő alatt ér el a felhasználó.

Szakdolgozatom készítése során felhasználtam a GTFS szabványt, mely a tömegközlekedési adatok tárolási formáját határozza meg, készítettem egy weboldalt, melynek felületén a felhasználó megadhat több munkahely-pozíciót, majd ezek alapján kiszámolja a távolságokat páronként minden megállóhelyre. A szervert Python nyelven implementáltam és két részre bontottam. Az egyik fele hosszabb ideig fut, ez számolja ki a legrövidebb időintervallumokat minden megállóhely között az aktuális város tömegközlekedési adataival, másik fele pedig ezt az adathalmazt felhasználva a munkahelyektől számított távolságok meghatározásához használható.

Szakdolgozatom felépítését hét fejezetre bontottam, melyből az első a bevezetés. A második fejezetben a GTFS tömegközlekedési szabványt mutatom be, melynek fejlesztése 2005-ben kezdődött, mára pedig egy globálisan használt és elfogadott szabvány. A harmadik fejezetben több útvonalkereső algoritmust mutatok be, egyszerűbbeket és komplexeket. A negyedik fejezetben összefoglalom a fejlesztés során használt technológiákat. Az ötödik fejezetben részletezem az általam elvégzett munkát, a munka során felmerült akadályokat és azok elhárításának módját. A hatodik fejezetben bemutatom, hogy hogyan működik az általam írt webszolgáltatás más, szabadon választott GTFS adathalmazzal. A hetedik fejezet tartalmazza az összefoglalást, valamint kitekintést a jövőbeli fejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.