Távvezetékek jegesedése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A távvezetékek jegesedése hazai és nemzetközi viszonylatban is problémát jelent. A jegesedés többlet mechanikai terhelést jelent a távvezeték és elemei számára. Ez szélsőséges esetben, erős széllel párosulva nem tervezett igénybevételeket okozhat, ami veszélyeztetheti az energiaellátás folytonosságát.

A szakdolgozat célja a távvezeték jegesedés témakörének átfogó feldolgozása volt. A szakdolgozatban bemutattam a témához kapcsolódó szakirodalmat, ismertettem a jegesedés kialakulásának folyamatát, az egyes jégtípusokat. Utánanéztem a jegesedés előrejelzési lehetőségeinek, itt különböző meteorológiai módszereket és modelleket említettem meg. Bemutattam különböző megelőzési lehetőségeket, illetve részleteztem a jégtelenítési technológiákat, amiket összehasonlítottam. Példákat hoztam a hazai jegesedés okozta károkra, valamint egy-két itthon használatos jégtelenítési módra. A szakdolgozat során két nemzetközi jegesedési esetet elemeztem. Lezárásul pedig a jövőbeni fejlesztési módokat, alkalmazási lehetőségeket említettem meg.

A jegesedés folyamatának tulajdonságainak megértése jelentősen elősegítette a jegesedés előrejelzését, megelőzését és jégtelenítését. Az előrejelzéshez, megelőzéshez és jégtelenítéshez is léteznek lehetséges módszerek, ugyanakkor ezen alkalmazások közül csak keveset teszteltek sikeresen és használnak a gyakorlatban. A többi módszerhez további vizsgálatok és fejlesztések szükségesek. Véleményem szerint a súlyos jégkárok elkerülése lehetséges lesz a jövőben, és ezt jelentősen segíteni fogja a Dinamikus Távvezeték Terhelhetőség elterjedése, amelyet a jövőbeni lehetőségek között említettem meg.

Szakdolgozatommal hozzájárulok a távvezeték jegesedésének ismertetéséhez, illetve a jövőbeni megoldási módok alkalmazásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.