Távvezetékek jegesedési ütemének csökkentése vagy megszüntetése időszakos veszteségnöveléssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer (VER) üzembiztonsága szempontjából kritikus időjárási jelenségre csak az utóbbi néhány évet tekintve is számos példát említhetünk. A hazai nagyfeszültségű átviteli hálózaton többek között 2013. március 14. valamint 2014. december 1. körül történő jéglerakódás által képzett pótteher okozott alkalmanként több hónapos szolgáltatáskiesésen túl milliárd forint nagyságrendű anyagi kárt. Továbbá a sérült és ezért kikapcsolt távvezetékek csökkentik a VER üzembiztonságát, szélsőséges esetben akár fogyasztói kiesésekhez vezetve.

A hasonló üzemzavarok egyik megelőzési módja lehet, ha az átviteli rendszerirányító által használt EMS/SCADA rendszert felkészítjük arra, hogy ilyen helyzetben tanácsot adjon az üzemiránytó diszpécsernek. A javasolt beavatkozásokat végrehajtva, a veszélyeztetett vezetékszakaszon időszakosan növelt veszteséget realizálva emelhető a disszipált hőmennyiség. Ezáltal csökkenthető annak kockázata, hogy a túlzott pótteher fizikai károsodáshoz vezessen.

A dolgozat célja, hogy megvizsgálja a hazai VER esetében a funkció megvalósíthatóságát abban a tekintetben, hogy lehetséges-e olyan mértékű teljesítményáramlást létrehozni, mely elégséges a fenti funkció megvalósítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.