Távvezetékek terhelhetőségének és a vezeték hőmérsékletenek számítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energia iránti növekvő igény, és további gazdaságossági szempontok miatt elengedhetetlen, a villamos energia elosztásban és átvitelben használt eszközök hatékony felhasználása, ezzel költséghatékonyságot és gazdaságosságot teremteni az elosztóhálózat alkalmazásában.

A villamos teljesítmény szállításának alappillére a távvezeték hálózat és az abban található eszközök. Jelenleg egy adott távvezeték szakaszon átvihető teljesítmény maximális értékét elsősorban a sodrony paraméterei határozzák meg. Ezek az előre megszabott külső tényezőktől függenek. A megengedett maximális teljesítmény számításánál a lehetséges legrosszabb esettel számolnak, így meghatározva egy, az adott szakaszra jellemző statikus maximális terhelhetőséget. Az időjárási körülmények, a környezeti paraméterek (bezárt szögek, reflexiók) változása esetén ez a statikus terhelhetőség megengedhető terhelésnél jóval kisebb.

A távvezetékek dinamikus terhelhetőségének vizsgálata mindig az adott körülmények alapján határozza meg, az adott távvezeték szakaszra a megengedett maximális átvihető teljesítményt. Erre különböző numerikus modellek állnak rendelkezésre, amellyel vizsgálhatjuk az átvihető teljesítmény és a környezeti paraméterek közötti összefüggéseket.

A szakdolgozatomban egy numerikus modellt mutatok be, amelynek használatával meghatározhatjuk a megengedett maximális átvihető teljesítményt, ennek nagyságát a környezeti paraméterektől és mindeközben nyomon követhetjük a vezető hőmérsékletét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.