Távvezetékoszlop földelésének kvázi-stacioner és tranziens vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Világunkat behálózzák a távvezeték rendszerek, amelyek különböző feszültségszinteken szállítják a villamos energiát. Mint minden berendezésnél, hibák itt is előfordulhatnak, nem megfelelő védelem esetén pedig ezek emberéleteket követelhetnek. Fontos tehát, hogy az életvédelmi berendezések megfelelően működjenek.

A távvezeték oszlopok tervezése, létesítése nem csak nagy felelősséggel jár, hanem komoly anyagi vonzatai is vannak. Nagy a felelősség, mert egy zárlat esetén az oszlop feszültség alá kerül, ami pedig mindenki számára érinthető.

Fontos tehát, hogy a kivitelezés előtt pontos számításokat végezzünk, ugyanis a földelések és egyéb védelmi rendszerek utólagos módosítása körülményes és drága. Dolgozatomban ilyen számításokat, szimulációkat fogok elvégezni, a zárlatkor történő földpotenciál emelkedésre és a kialakuló érintési feszültségekre fókuszálva. Rövid elméleti áttekintés után ismertetem a földelésekre vonatkozó érintésvédelmi szabványokat, határértékeket és tervezési irányelveket, majd elkészítem egy Fenyő típusú 400kV-os távvezetékoszlopnak a modelljét két szoftverben, majd végül értékelem és összehasonlítom az eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.