Távvezetékoszlop földelési ellenállásának mérési lehetőségei, valamint a földelésjavítás hatékony és gazdaságos módszerei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Mint minden szakterületen, a villamosenergia-átvitelben is fontos szerepet játszik a biztonságtechnika. A távvezetékoszlopok földelési ellenállásának kis értéken tartása alapvető fontosságú, hogy hibás üzemállapot során se tudjon kialakulni életveszélyes érintési- és lépésfeszültség. Ennek elkerülése érdekében az oszlopokon bizonyos időközönként diagnosztikai méréseket kell végrehajtani.

Szakdolgozatom hat fejezetből épül fel. Rövid bevezetés után ismertetem a témával kapcsolatos legfontosabb alapfogalmakat. Ilyen például a földelési ellenállás, valamint az egyenértékű földelési ellenállás. A harmadik részben a leggyakrabban használt földelési ellenállás mérési módszereket foglalom össze szakirodalom alapján. A negyedik fejezetben a piacon jelenleg megtalálható földelésjavítási lehetőségekről adok áttekintő képet. Itt ismertetem az adalékanyagok és kémiailag töltött földelő rudak használatának hatását, valamint a védővezető és talajvezető kialakításának jelentőségét. Részt vettem a Pócsmegyertől délre található 20 kV-os távvezeték földelési ellenállás mérésén, amelyet az ötödik fejezetben ismertetek. Az utolsó részben a helyszíni mérés hitelességével, valamint a megismert földelésjavítási lehetőségek hatékonyságával kapcsolatos szimulációs vizsgálatok eredményeit mutatom be.

A helyszíni mérés és szimulációs vizsgálataim részletes dokumentációjával remélhetőleg segítem az ELMŰ Hálózati Kft. munkatársait a Pócsmegyer mellett található 20 kV-os távvezeték földelésével kapcsolatos anomáliák megoldásában, valamint ezen ismeretek alapján a jövőben más távvezetékek földelése kapcsán felmerülő hasonló problémák kezelésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.