Távvezetékoszlopok földelési ellenállásának mérési módszerei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energia mára már nélkülözhetetlenné vált a mindennapi életben. Ahhoz, hogy az energia az erőművektől megfelelő minőségben juthasson el a felhasználási területekre, többek között jó vezetőképességű, kis veszteségű távvezeték-hálózatra van szükség. Mivel egyelőre nem vagyunk képesek nagyobb mennyiségű villamos energia tárolására, ezért folyamatosan kell előállítanunk azt, így további fontos követelmény az átviteli hálózat megbízhatósága.

Felmerül a kérdés: hogyan állapíthatjuk meg hálózatunk elemeinek épségét, s így üzembiztosságát? Nyilvánvaló, hogy olyan mérési módszert kell találnunk, melyet könnyen és roncsolásmentesen hajthatunk végre, továbbá a végrehajtás során a rendszert nem vagy csak rövid ideig kell elemeire bontanunk, hiszen az szolgáltatáskieséssel járna.

2012 tavaszán és nyarán lehetőségem nyílt ilyen diagnosztikai mérésekben közreműködni egy tanszéki mérés és a szakmai gyakorlatom keretein belül, így első kézből tapasztalhattam meg, hogyan is zajlik a gyakorlatban a nagyfeszültségű távvezetékoszlopok szétterjedési ellenállásának mérése.

Szakdolgozatom alapvetően három nagy egységből épül fel: az első részben értelmezem a téma során felmerülő alapvető fogalmakat, ismertetem a földelési és mérési módszereket; a második részben bemutatom a számítógépes szimulációt és az ahhoz használt, általam készített szimulációs modellt; a harmadik részben pedig azzal a helyszíni méréssel foglalkozom, melyben magam is részt vehettem. Főbb céljaim közé tartozik, hogy bemutassam a változó frekvencián alapuló mérési módszert, és összehasonlítsam a szimuláció, illetve a gyakorlati mérések során kapott eredményeket, ezzel is igazolva az elméleti módszer helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.