Technológiai és motivációs szempontok kognitív képességek számítógépes vizsgálatakor

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hanák Péter
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A kognitív képességek kutatása az utóbbi időkben egyre felkapottabb és gyors fejlődést mutató tudományterület lett. A technológiai fejlődésnek köszönhetően napjainkra nagyobb és színesebb lett azoknak az eszközöknek és különböző programoknak a tárháza, melyeket az agyműködés jobb megértése, -és a kognitív képességek vizsgálatára lehet alkalmazni.

Ezen kívül társadalmi szinten is megnőtt az igény a megfelelő szellemi működés szinten tartására, hiszen főleg Európában és így hazánkban is az idősebb életkorú csoportok száma meglehetősen nagy: idősebb korban pedig (50-60 éves kortól) a szellemi frissesség elkezd romlani. A hanyatlás viszont nem kőbe vésett, lehet késleltetni, illetve lehet rajta javítani, a kognitív képességek kutatása épp ezt hivatott biztosítani.

A dolgozatomban öt különböző szolgáltatást mutatok be (az ott szereplő alkalmazásokat valamint a rendszer egészét) és értékelek megadott szempontok alapján. Ezekből a szolgáltatásokból szerzett tapasztalatok alapján elkészített rendszerben négy különböző játék áll rendelkezésre, a rendszer rögzití a mért eredményeket, majd különböző módokon meg is jeleníti azokat, ezen lehetőségek egyike egy hőtérkép-szerű megoldás.

Mivel a mobil platformok terjedése új lehetőségeket nyit a kognitív képességek vizsgálatára, így egy-egy minta alkalmazást Android platformra valamint HTML 5-ben is készítettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.