Téglagyár vezérléstechnikai felújítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az egyik legnagyobb magyarországi építőipari alapanyagokat gyártó cég 2017-ben egy vidéki téglagyár újraindítása mellett döntött. Az évek óta üresen álló gyárban szinte minden felújításra várt. A gépek korszerűsítése rengeteg szoftveres támogatást igényel.

Mint minden gyárban, a biztonság és a megbízhatóság az egyik legfontosabb szempont egy felújítás során, ezért tartalék beavatkozó felületként a vezérlőszekrény oldalára egy Siemens TP1500 HMI került felszerelésre a technikus számára, ha a WinCC kezelőfelület meghibásodna. Szakdolgozatom elsősorban a megjelenítő programozásával foglalkozik. A panelről a lényegesebb gyártási folyamatok eszközeiről minden információt megkapunk, és adott esetben be is avatkozhatunk. A HMI-n futó alkalmazáshoz szükséges volt egyes feladatokat a PLC szintjén is megvalósítani.

A felhasznált fejlesztőkörnyezet a Siemens TIA Portal V13 volt. A PLC a felújítás során nem került cserére, és megmaradt az eredeti S414-es CPU. Ennek programozása Step7-ben történt. A programozási szakasz után az üzembe helyezés során szoftveres támogatást kellett biztosítani a tesztekhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.