Tekintetkövető rendszer fejlesztése képfeldolgozási alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Kertész Zsolt László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Diplomatervemben egy költséghatékony, képfeldolgozási módszerekre alapuló tekintetkövető rendszer kifejlesztését tűztem ki célul, ugyanis a tekintet követése számos felhasználási területen bizonyulhat hasznosnak. Első lépésben kutatási és gyakorlati területen vizsgáltam a rendszer felhasználhatóságát, annak érdekében, hogy megmutassam, nagy potenciál rejtőzik egy pontos és robusztus követési megoldás létrehozásában.

Ezután megvizsgáltam a Hough-transzformációt, a Viola–Jones objektumdetektort és a blob-alapú követést mint lehetséges megoldásokat, annak érdekében, hogy kiválaszthassam a leginkább megfelelő módszert a pupillakövetés megvalósításához, ami az optikai elvű követés alapja. Gyorsaság és robusztusság szempontjából a blob-alapú követés bizonyult a legjobb választásnak.

Blobok detektálására és analízisére alapozva létrehoztam egy működő tekintetkövető rendszert, amelyben képfeldolgozási célokra az OpenCV gépi látás könyvtárat, a felhasználói felület kialakításához pedig a Qt keretrendszert használtam fel. Az implementációt C++ nyelven végeztem, így az említett könyvtárak használatával robusztus és platformfüggetlen követési megoldást sikerült létrehozni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.