Telekommunikációs alkalmazások kiadásának automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre több és egyre bonyolúltabb feladatot képesek automaták ellátni az élet minden területén. Egy manuális feladatot akkor érdemes automatizálni, ha időben gyakran ismétlődik, illetve minden alkalommal azonos lépések megvalósítását igényli.

Az informatikai technológia fejlődésével az automaták használata egyre elterjedtebbé válik a szoftverfejlesztés területén. Egy alkalmazás telepítési csomagjának elkészítése, önmagában egy könnyen automatizálható folyamat. Az ehhez közvetlenül kapcsolódó adminisztrációs lépések automatizálásával együtt, már komolyabb kihívást jelent.

A HP Magyarország Kft.-nél (HP) egy alkalmazás kiadási verzióinak telepítési csomagjának elkészítését és az ahhoz kapcsolódó lépéseket megvalósító automata folyamat fejlesztésébe volt lehetőségem bekapcsolódni. A folyamatnak több rétege van. Ezekből a legkülső, közös réteg már készen volt. A mélyebb rétegekben lévő alfolyamatok a fejlesztő csoportokhoz és a fejlesztett alkalmazásokhoz tartozó specifikus lépéseket tartalmazzák. Ezen alfolyamatok között volt már működőképes, fékész és olyan is, amelynek fejlesztése még nem kezdődött el.

Szakdolgozatom célja a folyamat megismerése, fejlesztése és tesztelése során szerzett tapasztalatok bemutatása és dokumentálása. Dolgozatomban szakirodalom alapján bemutatom a verziókezelés alapjait, valamint a HP-nál alkalmazott verziókezelési metódust.

A fejlesztési munka megkezdése előtt, a folyamat aktuális állapotának megismerésével foglalkoztam. Először megismertem a külső közös réteget, majd az egyik fejlesztő csoport által használt, már működő alfolyamatot, illetve egy másik fejlesztő csoport egy alkalmazásához tartozó félkész alfolyamatot.

A fejélesztési munkát ezzel a félkész alfolyamattal kezdtem, amit kiterjesztettem a fejlesztői csoport egy másik alkalmazására is. A fejlesztési munkám kiterjedt egy harmadik fejlesztő csoport alfolyamatára is, aminek fejlesztése még nem kezdődött el.

A fejlesztési munka befejeztével teszteltem az általam fejlesztett alfolyamatokat, illetve összehasonlítottam a csoportok alfolyamatait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.