Telekommunikációs szolgáltatás igénylési folyamat megvalósítása IBM/SOA környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozatom első felében utánanéztem a szolgáltatás orientált architektúra (SOA) módszertannak, megvizsgáltam a legfontosabb tulajdonságait, jellemzőit. A SOA, egy vállalati körben elterjedt IT architektúra, amely támogatja az újrahasznosítást, a laza csatolást és együttműködést rendszerek között. A SOA mellett tanulmányoztam a Business Process Management-et (BPM) is. Az alapvető technológiák megismerése után a cél egy folyamat modellezése volt, melyben egy előfizetés életútját követem végig. Ezt meg is valósítottam a Websphere rendszerben. Ugyanakkor megemlítendő, hogy a programomban több folyamatot implementáltam, valamint egy webes felületet is létrehoztam, mely ügyfél központúvá teszi az egész megközelítését. A webes felületnek elég fontos funkciója van, mert az általam megalkotott folyamatokat a felhasználó a JSP oldalak segítségével tudja elérni.

Az egyik folyamatom komplexebb lett, mint a többi, ebben a rendszer elég sok komponensével megismerkedtem. Gyakorlatilag ebben a folyamatban tudnak az ügyfelek szolgáltatásokat rendelni a telekommunikációs szolgáltatótól. A folyamat lépéseit részletesen taglalom, leírva minden komponens szerepét. A folyamatban van egy ún. rule engine-es döntési ág is. A folyamaton jól végig lehet menni a BPM életciklus lépéseit követve. A többi, általam megalkotott folyamat tervezési szempontból nem túl bonyolult. Ezekben a folyamatokban olyan adatbázissal kapcsolatos műveleteket hajtok végre, mint rekordok felvétele, módosítása és törlése. A folyamatok mindegyikére elmondható általánosságban, hogy a felhasználói szerepkörök szeparálva vannak. Ez eléggé fontos, mivel ezáltal szabályozom, hogy a szolgáltatónál dolgozó munkatársak között kinek mekkora beleszólása van döntési helyzetekben.

A folyamatok implementálása után nagy figyelmet fordítottam a fejlesztési ciklus következő lépéseire is. Megismerve a fejlesztőkörnyezet adta lehetőségeket, a folyamatokat alapos tesztelésnek és szimulációnak vetettem alá. A szimulációkat elvégezve riport adatok formájában értékes információk nyerhetők ki. Ezen eredményeket is felhasználva optimalizációs lehetőségekre világítottam rá a dolgozatomban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.