Telemetria alapú mérések kidolgozása Cisco IOS XR környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz Péter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A hálózatok megfigyelésének, analízisének, illetve a keletkezett hibák észlelésének és elhárításának az egyik legfontosabb kelléke a használt eszközökről a rendelkezésre álló releváns információk begyűjtése.

A mai hálózat megfigyelő rendszerek SNMP-t (Simple Network Management Protocol) használnak, hogy az eszközökről különféle teljesítmény adatokat gyűjtsenek, mint például késleltetés, hibák száma, rendelkezésre állás, kihasználtság. Ezeket pull-modellt használva, adott időközönként kérjük az eszköztől, mely legjobb esetben is csak perces nagyságrendre csökkenthető le, mely jelentősen megterheli eszközeink. A Magyar Telekom hálózatában eszközeinkről öt percenként gyűjtünk információkat monitorozáshoz. Ez azonban a mai infrastruktúra folyamatosan növekvő komplexitása, mérete, és sebessége mellett egyszerűen már nem elegendő. Közel valós-idejű megfigyelésre van szükségünk az analízishez, mely a már majdhogynem harminc éve használt SNMP által nem közelíthető meg. Ezen probléma megoldására hivatott a modell-vezérelt telemetria.

A Cisco IOS XR szoftver számos innovációt tartalmaz a hálózat operátorok számára, melyek lehetővé teszik az adatok vizsgálatát közel valós időben, s ezzel nagyban hozzájárul a telemetria működéséhez.

A modell-vezérelt telemetria megszabadítja hálózatunk az SNMP korlátjaitól, és nagyságrendekkel jobb sebesség elérésére képes. Legfőbb előnye, hogy teljes mértékig eliminálja a lekérdezés folyamatát. Ahelyett, hogy kéréseket küldenénk specifikus instrukciókkal, melyet az útválasztó eszköznek minden egyes lekérdezésnél fel kell dolgoznia, egy előre konfigurált irányelvet használunk, hogy mely adatokat, milyen gyakorisággal, és hova szükséges küldeni. A hálózati szektor a YANG-modell felé konvergált, mint adatmodellezési nyelv, így a telemetria is ezt használja alapjául.

Teszt környezetben történő bevezetése az első lépés az úton, mely drasztikusan javítja, hogyan figyeljük meg és kezeljük hálózatunkat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.