Telemetria modul tervezése versenygokarthoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A ,,Go-Kart, Go Bosch!” a Robert Bosch Kft. által szervezett verseny, amelyen különböző egyetemi csapatok mérkőznek meg egymással. A csapatok feladata egy olyan gokart megvalósítása, amely a modern autókhoz hasonló rendszerekkel van felszerelve. Ehhez a szervező cégtől különböző alapfelszereléseket kapnak, melyeket fel is kell használniuk a fejlesztés során, mint például egy benzinmotoros gokart, különböző teljesítményű villanymotorok, radar, sávtartó kamera és ultrahangszenzorok. A kapott eszközök segítségével kell előre és hátramenetet valamint önindítást megvalósítani, elektromos fék, elektromos gáz és elektromos kormányvezérlést készíteni a modern vezetéstámogató rendszerek kialakításához. Alapvető funkciók közé tartozik, hogy a gokart képes a meghajtás módját változtatni benzines, hibrid és tisztán elektromosra is. Az egyetemi csapatok több évig építik a gokartokat, melyeket minden évben újabb és újabb funkciókkal látnak el, emiatt lehet junior és senior kategóriában indulni. Senior kategóriában már nagyobb hangsúlyt kap, hogy a modern autók jövőbe mutató funkcionalitását kell minél ötletesebben és profibban magvalósítaniuk a gokartjukban. Ilyen funkciók a vészfékezés, sávtartás, távtartó tempomat, automata parkolás és home zone assist. Ahhoz, hogy ezeknek a funkcióknak a működését validálni és elbírálni is tudják a versenyen, valamint a nézők betekintést nyerjenek a technikai részletekbe, szükség volt egy telemetria modulra, mellyel távoli méréseket és vezérléseket lehet elvégezni vezeték nélküli kommunikáció segítségével.

Az elkészült telemetria modul „plug and play” működésre képes, tehát egy 12 V-os tápot kell rákötni, melyet a gokartokban található autóakkumulátor állít elő, valamint két darab DB9-es CAN csatlakozót. Egyik CAN hálózaton a Bosch által biztosított távolságtartó radar és sávtartó kamera foglal helyet, a másikon pedig a csapatok által küldött üzenetek haladnak. Ahhoz, hogy a telemetria modul által küldött csomagokat monitorozni lehessen, egy megfelelően beállított Wi-Fi routerre van szükség valamint egy szerverre, mely fogadja az adatokat.

A modul gateway-ként üzemel a Bosch-os radar és kamera valamint a csapatok eszközei között, UDP klienst és TCP szervert biztosít a telemetria szerver felé, valamint „hídként” üzemel a két CAN hálózat között. Ez azt jelenti, hogy mindkét CAN hálózatról jövő üzeneteket figyeli és csak a megfelelőeket engedi át a másik oldalnak, miközben a telemetria fogadó szervernek kiküldi az adott üzeneteket vezeték nélkül és fogadja az onnan érkezőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.