Teljesítmény generátor tervezése autóipari elektronikák vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Max Gyula
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Ezen diplomamunka témája egy különleges, tápegység-szerű mérőműszer fejlesztése. A műszer célja, hogy megkönnyítse a motormeghajtó áramkörök termikus viselkedésének mérését, ezért tetszőleges, 1 % pontos, teljesítményre szabályozott kimenettel rendelkezik.

Az egyik, az eszköz felépítésével kapcsolatos követelmény az, hogy a mérendő áramkör termikus viselkedése a mérés miatt ne módosuljon, vagyis nem szabad nagy áramú kapcsolatokat megszakítani, illetve vastag mérővezetékeket felhelyezni.

Először a választott fűtési mód került kiválasztásra. Az eszköz kapcsolási rajzát Altium Designer segítségével készítettem el. Ezután a NYÁK terv elkészítése és az alkatrészek beültetése történt. Az eszköz tesztelése alapján néhány szükséges módosítás történt.

A használatot megkönnyítendő a műszert számítógépről, grafikus felületről lehet vezérelni. A vezérlőprogram Pythonban készült. A kész, működőképes eszköz pontosságát kalibrált műszerekkel teszteltem, majd a használatát egy tesztméréssel szemléltettem.

Munkám végén összegeztem, hogy milyen előny származik az eszköz használatából, illetve néhány továbbfejlesztési lehetőséget említettem meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.