Teljesítmény menedszment és észlelt szolgáltatási minoség LTE hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Drozdy Árpád
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az LTE és LTE Advanced mobil hálózat csomagkapcsolt TCP/IP alapú kommunikációt alkalmaz az adatok továbbítására. Az eredetileg vonalas hálózatokra tervezett TCP/IP protokoll család a rádiós linkeken fellépő kapcsolati kieséseket és a gyakori csomagvesztést nem képes megfelelően kezelni. Ez szuboptimális teljesítményt és hosszú várakozási időket eredményez az adatfolyamokban. Mivel az igény egyre inkább nő a nagy sebességű, alacsony késleltetésű internet elérésre a mobil hálózatokban, ezen a problémák megoldása egyre fontosabbá válik.

Ez a dolgozat bemutatja az LTE hálózat architektúráját, leginkább a csomagkapcsolat adatátvitelben és a rádiós link vezérlésében résztvevő elemeire koncentrálva, illetve a TCP/IP protokoll családot, a TCP folyam- és torlódásszabályozás működését. A dolgozat célja, hogy egy jó átfogó képet adjon ezen rendszerekről, és elemezze a problémákat, melyek az LTE hálózaton alkalmazott TCP kapcsolatok esetén fellépnek.

Ezekre a problémákra már számos tesztelt és implementált megoldás létezik, ezek a modifikációk itt bemutatásra kerülnek. A dolgozat áttekintést nyújt ezen megoldások működéséről, és a rendszer többi része felé, illetve egymás felé tanúsított kölcsönhatásaikról.

Végül bemutatásra kerül egy egyedi, új modifikáció, mely az RCT (Radio Controlled TCP) nevet viseli, funkciójának és viselkedésének részletes leírásával. A dolgozat részletes szimulációs eredményeket prezentál az RCT viselkedéséről, egy specializált, a Nokia Siemens Networks által fejlesztett LTE hálózati szimulátoron futtatva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.