Teljesítmény regresszió detektálása folytonos integrációs környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Majzik István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szoftverek minősége és megbízhatósága nagyon hangsúlyos szerepet kap napjaink növekvő komplexitású alkalmazásai készítésénél. Szoftveripari versenytársaink legyőzése érdekében legalább annyi energiát kell fektetnünk a szoftvereink átfogó tesztelésébe, mint azok alapos megtervezésébe és kivitelezésébe. A teljesítmény tesztelésnél a rendszereinket olyan terhelés alá helyezzük, amiknek szeretnénk, hogy megfeleljenek, majd a teszteredményeket kiértékeljük, hogy lássuk, milyen egységeken lehet javítani az optimális eredmények elérése érdekében.

Az alkalmazások fejlesztése során a funkcionalitásaik bővülésével azonban bizonyos részegységek teljesítménye romolhat, amit lehet, hogy csak úgy veszünk észre, hogy a végfelhasználók elégedetlenek, vagy a mérési eredményeink azt mutatják, hogy a termékeink már nem felelnek meg a specifikációiknak.

A szoftverhibák javítása annál költségesebb, minél később vesszük azokat észre, ezért érdemes sűrűn futtatnunk teszteket, mert ha romlást tapasztalunk, kisebb változtatásokban kell keresnünk annak okát. Így gyorsabban oldhatjuk meg a problémákat. A folytonos integráció technikája támogatja a szoftverek építésének és tesztelésének gyakori és automatikus végzését, ami nagyban hozzájárul a minőségi szoftverek elkészítéséhez.

A szakdolgozatomban a teljesítmény tesztelés és a folytonos integráció bemutatása mellett megterveztem és implementáltam egy folytonos integrációs környezetbe illeszkedő rendszert, ami képes teljesítmény tesztek eredményeinek leromlásának, regressziójának felismerésére és kimutatására. Ez a rendszer támogatja több programozási nyelven írt teljesítmény tesztek eredményeinek feldolgozását. Megvalósítottam ehhez egy Java nyelvű végrehajtási időt mérő keretrendszert is, ami a későbbiekben jó alapot biztosít a rendszer továbbfejlesztésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.