Teljesítmény-interferencia jelenségek virtualizált és cloud környezetekben

OData támogatás
Konzulens:
Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az infrastruktúra-szolgáltatás ("Infrastructure as a Service") típusú számítási felhők alapvető eleme a platform-virtualizáció, amely lehetőséget nyújt a vásárlók számára a fizikai kiszolgáló által biztosított számítási kapacitások transzparens, izolált bérlésére. A virtualizációs technológiák technológiai sajátosságai és a nyilvános felhő platformok korlátozott megfigyelhetősége miatt azonban nyílt kérdés, hogy a virtuális gépekre ható átmeneti vagy trendszerű erőforrás-jogosultsági hibák hogyan deríthetőek fel, hogyan modellezhetőek, hogyan detektálhatóak futás közben és hogyan karakterizálható a hatásuk a megvalósított alkalmazás szolgáltatásminőségére.

Szakdolgozatomban bemutatom az általam kidolgozott, nyílt forráskódú komponenseket alkalmazó kísérleti összeállítást, amellyel szolgáltatási szintű benchmarkolást lehet végezni privát és nyilvános felhő platformokon.

Két mérési kampányt is ismertetek, az első kampányban kontrollált hibainjektálásokat végeztem egy privát platform felett és az Amazon EC2 teljesítményviszonyait vizsgáltam. A kísérleteknek részét képezte az úgynevezett "próbavásárló" megközelítés vizsgálatát is.

Eredményeim azt mutatják, hogy az erőforrás-interferenciák szolgáltatási szintű hatását kulcsfontosságú mérni és tervezni felhőben megvalósított, szolgáltatásminőség- érzékeny alkalmazások esetén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.