Teljesítménymérő rendszer fejlesztése villamos meghajtású járművekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Munkámat az Xtalin Kft-nél végeztem, az ő eszközeiket használva, a náluk zajló fejlesztésekbe bekapcsolódva. A feladatom egy összetett rendszerhez teljesítménymérő modult készíteni, amely a főmodulhoz kapcsolódva, az teljesítménymérő értékeit képes feldolgozni, naplózni, illetve egy PC-s felületet megvalósítani, amely az így kapott értékeket meg tudja jeleníteni és különböző paramétereket lehet rajta keresztül változtatni.

A Diplomatervezés 1 tárgy keretében a feladatom elsősorban az eszközök megismerése, és a kommunikáció stabil, könnyen kezelhető megvalósítása volt. Ehhez CAN üzenetek küldését és fogadását kellett lehetővé tenni az STMicroelectronics cég mikrokontrollereihez írt HAL függvénykönyvtárra építve, hogy a beérkező adatokat fogadni és feldolgozni lehessen.

Ahhoz, hogy a megfelelő funkcionalitást támogató drivereket megírhassam, először a CAN fizikai és logikai felépítésével ismerkedtem meg behatóbban. Ezt követően egy olyan driver elkészítése következett, amelyhez nem csak az adott teljesítménymérő, hanem lehetőség szerint bármilyen CAN-en kommunikáló eszköz könnyen, és egyszerűen illeszthető legyen.

A Diplomatervezés második felében az eddig megvalósított CAN könyvtárra, és a cégen belül fejlesztett más driverekre építve tervezetem meg a megadott specifikációk alapján a teljesítménymérő modul működését, és a vele kommunikáló PC-s szoftvert, amely a mért adatok megjelenítéséért, és kiértékeléséért felelt.

Ehhez először ez összes modul működését kellett megértenem, és egyesével felélesztenem azokat. Ezután tesztelnem kellett ezeknek a moduloknak a működését, megértenem a lehetőségeiket és korlátaikat, beállítani a hozzájuk tartozó konfigurációkat és esetlegesen belenyúlni a hozzájuk tartozó driverekbe, ha azokban hibát találtam, vagy ha a feladat során olyan eddig nem létező funkcióra volt igény, ami nem applikáció-, hanem driverspecifikus.

Ezután a különböző részegységek integrálása, és az alkalmazásréteg megírása következett. Végül az az egész rendszert teszteltem és ahol tudtam, optimalizáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.