Teljesítményoptimalizált, strukturált lista megjelenítő megvalósítása WPF technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítógépes alkalmazások fejlődése a grafikus felhasználói felületek területén az egyik legszembetűnőbb. Míg korábban az adatok megjelenítésén és módosíthatóságán kívül nem támasztottak további követelményeket a megrendelők, addig mára az esztétikus, gyors reakcióidejű és felhasználóbarát felület elengedhetetlen egy sikeres alkalmazás számára.

Vastagkliens alkalmazások grafikus megjelenítőjének készítéséhez az egyik legelterjedtebb és leggazdagabb funkcionalitással rendelkező technológia a Microsoft által készített Windows Presentation Foundation. A fejlesztők számos beépített vezérlő felhasználásával dolgozhatnak, valamint a gyári építőelemeket testre is szabhatják, funkcióikat kibővíthetik.

Azonban egy esztétikus felület megvalósíthatóságának számos akadálya lehet. A gazdag felhasználói élmény többlet erőforrásigénnyel jár. Könnyen készíthetünk olyan felületet, amely korunk elérhető legjobb hardvereszközein is gyenge teljesítményt nyújt. Ez különösen olyan esetben fordulhat elő, amikor egy képernyőn, egyidejűleg sok vezérlőt jelenítünk meg. Ennek egyik leggyakoribb példája egy listás megjelenítő, amely az egyes sorokban tetszőleges számú oszlopot jelenít meg.

Dolgozatomban egy a TreeView és ListView vezérlők funkcionalitását ötvöző hierarchikus listamegjelenítő megvalósítását ismertetem, amely nagy elemszám esetén is megfelel a modern grafikus felületekkel szemben támasztott követelményeknek. A megvalósítás során kiemelt figyelmet fordítottam a vezérlőm teljesítményét befolyásoló tényezők felderítésére és a teljesítmény problémák megoldására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.