Téma fejlődés vizsgálata a social mediában adatbányszati eszközökkel

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Vizsgálatom alkalmas arra, hogy demonstráljam, hogyan lehet a stílusok népszerűségét, fejlődését kinyerni adatbányászati módszerekkel s végül hogyan lehet megalapozott becsléseket közölni a jövőre vonatkozóan. Célom, olyan automatizált eljárás kidolgozása és felhasználása, mellyel előre lehet jelezni egy-egy stílus népszerűségét a társadalom véleményére alapozva.

A dolgozatom számos tudományterületet érint: szociális média, adatbányászat, programozás, folyamatok előrejelzése, statisztika. Témám adatok kinyerése a Twitter és a Last.fm szolgáltatásaival az adatbányászat eszközeinek segítségével. A kinyert adatok transzformálását követően elemzés, előrejelzés készítése a választott módszerekkel. Ezen a területen már számos kutatás született, de vizsgálatom egyedi a vizsgált témakörök és az elemzési eljárások kombinációjának tekintetében.

Célom eléréséhez az adatforrások szolgáltatásait beépítve saját programokat fejlesztettem, melyek képesek lehetnek a megadott instrukciók mentén a program felhasználójának az adott témáról automatizált elemzést készíteni. Az elért eredmények azt bizonyítják, hogy a kifejlesztett eljárás eredményei értékes információkat szolgáltathat például a piackutatásban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.