Terepbusz forgalom szimulátor fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modern gépjárművek biztonságtechnikai és kényelmi funkcióinak megvalósításában, környezetvédelmi jellemzőinek javításában stb. egyre jelentősebb szerepet kapnak a számítástechnikai megoldások. Ma egy prémium személyautó gyártójának közel száz elektronikus vezérlőegységből (ECU) és számos fedélzeti kommunikációs sínből kell kialakítani egy megbízhatóan működő elosztott rendszert, amely komoly algoritmus- és kommunikációtervezési, illetve munkaszervezési kihívást jelent. Az így adódó komplexitás uralására alakultak ki különféle szabványok, pl. a megbízható kommunikáció biztosítására a CAN és FlexRay sínek, illetve a kommunikációs minta leírásra szolgáló FIBEX (Fieldbus Exchange Format) szabvány.

A vezérlőegységek fejlesztése nem a járműbe integráltan történik, és a hálózaton jelen levő többi egység nem áll rendelkezésre, ezért nehézkes a hálózati kommunikáció ellenőrzése. A piacon kapható kész megoldások (remaining bus simulation rendszerek) sajnos funkcionalitásuk és áruk miatt nem alkalmasak arra, hogy nagy példányszámban a fejlesztés teljes egésze alatt rendelkezésre álljanak.

Feladatom egy egyszerűen használható, kedvező árú megoldás kifejlesztése, az elérhető hardver és szoftver eszközök integrációjával, továbbfejlesztésével.

A dolgozat első részében a feladat megoldásához szükséges ismeretek átfogó közlésén van a hangsúly. Ezek segítenek a téma elhelyezésében és a későbbi ismeretanyagok könnyedebb megértésében.

Az ezt követő fejezetek mindig egy kisebb bevezetéssel, az adott témához kapcsolódó legfontosabb előzetes tudásanyaggal kezdődnek. A témák sorrendje követi a szoftverfejlesztés ütemét. Ennek megfelelően első témám az Eclipse fejlesztő környezetben történő plugin (bővítmény) fejlesztés. Ezt követi a FIBEX ismertetése, kitérve a Flexray kommunikációs protokollt leíró típusára. Ezután részletesen bemutatom az általam implementált, FIBEX-ből adatokat kinyerő generátor bővítményem. Végül a TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol, magyarul átviteli vezérlő protokoll/internet protokoll) ismertetése, az ez alapján implementált webszerver és a webszerver által nyújtott konfigurációs felület kerül bemutatásra. Végül összegzem az elért eredményeket és a további teendőket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.