Terheléscsökkentés többplatfomos elosztott alkalmazásokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az okostelefonok meghatározó szerepet töltenek be manapság a mindennapi életünkben. Nem csak az üzleti életben, hanem már a legtöbb átlagember zsebében is ott lapul mindenki saját készüléke, amelyet mostanában már legkevésbé telefonálásra használunk. Internetezünk, navigálunk, zenét hallgatunk, játékokat futtatunk stb. Ezek a műveletek viszont erőforrás igényesek lehetnek, így általában ennyi tevékenységgel a telefonunk akkumulátor, vagy számítási kapacitása nem mindig képes megbirkózni. Itt merül fel az az igény, hogy egy adott alkalmazás kísérje figyelemmel, a készülékünk éppen mennyire leterhelt, vagy mennyi akkumulátor kapacitás áll rendelkezésre, és ennek megfelelően cselekedjen a program.

Feladatom, egy olyan tesztelési környezet kialakítása, valamint implementálása volt, amely képes ilyen jellegű monitorozásra, és egyes feladatok mobil és felhő környezetben való futtatási költségeinek meghatározására. Ez a tesztkörnyezet magába foglal egy mobil alkalmazást, amely Android platformon íródott és egy szerver alkalmazást, ami Java EE nyelven íródott.

Feladatom volt továbbá az implementált programok segítségével egy olyan ajánláshalmaz meghatározása, amelynek segítségével mobil-felhő alkalmazások fejlesztői döntéseket tudnak hozni a funkciók allokálását illetően.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.