Térinformatikai adatok gyűjtő szenzorhálózat útválasztásának fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hosszú Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A félév folyamán kifejlesztettem egy vezeték nélküli szenzorhálózatokban használható, térinformatikai adatok gyűjtésére, valamint adatátvitelre egyaránt alkalmas útválasztási protokollt, amely az eszközök címzésére azok pozícióját használja fel. A protokoll működését ellenőrző szimulációk által validáltam.

Ehhez tanulmányoztam a vezeték nélküli szenzorhálózatok működését és a helymeghatározás lehetséges módszereit: részletesen a műholdas helymeghatározást és a mobilhálózat-alapú helymeghatározást, illetve érintőlegesen egyéb lehetséges módszereket. Megismerkedtem az OMNeT++ hálózatszimulációs eszközzel, majd a kifejlesztett protokoll validálását ennek az eszköznek a segítségével végeztem el különböző hálózati topológiák esetén.

A feladatkiírásban foglalt feladatokon túlmenően elkezdtem kifejleszteni egy saját hálózatszimulációs eszközt. A program Java nyelven íródott és a topológiai szerkesztője már tökéletesen működik, sőt a megtervezett hálózati topológiát az OMNeT++ által is használt NED fájlformátumba ki tudja exportálni, ezzel megteremtve a kompatibilitást egy sokak által ismert hálózatszimulációs szoftverrel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.