Térképadatok tárolása és megjelenítése webes környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Paróczi Zsombor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A navigáció és az útvonaltervezés gyakran eléggé nehéz, főleg olyan nagy és zsúfolt városokban mint Budapest. Az irodáig vagy az egyetemig vezető utak váratlanul forgalmi dugókba is keverhetik az embert, még a jóminőségű GPS eszközök és útvonaltervező webes szoftverek ellenére is. Pedig nagyon fontos lenne, hogy bárhová időben odaérjünk.

Az internetes és kliens oldali webes szolgáltatások már jóval többek mint egyszerű, statikus weboldalak. Akár dinamikus és bonyolult funkcionalitással is rendelkezhetnek, melyek nagyon hasznosak. Az átlagfelhasználók sokszor már egy interaktív felületet látnak, könnyen kezelhető megjelenítő és szerkesztő eszközökkel.

A szoftver tulajdonképpen egy HTML5 alapú, autós, forgalom elemző alkalmazás, ami képes többféle adatmező alapján szűrni és vizualizálni a szerveren eltárolt forgalmi adatokat, melyek Budapest területére vonatkoznak. Nagyon gyors az AJAX technológiának köszönhetően és még okostelefonokon is működik. A GPS adatok forrása, az EgérÚt nevű mobilos, navigációs alkalmazás, melyet a GeoX Kft. és az AntaresNav Kft. üzemeltet. A webes alkalmazás egy hőtérképből és egy hagyományos alaptérképből áll. Ezenkívül egy vezérlő panelből és egy statisztika megjelenítő grafikonos felületből. Segítségével részletesen megfigyelhetőek a zavaros forgalmú területek, akár a jelzőlámpás kereszteződések is észrevehetőek.

Az elkészítéshez a Leaflet nevű vizualizációs JavaScript könyvtárat és a hozzá tartozó hőtérképes kiegészítést használtam. Ez egy web-alapú, nyílt forráskódú, mobil-barát térkép megjelenítő. Az alaptérképek az OpenStreetMap és az ArcGIS térkép szolgáltatóktól származnak. A szoftver elválaszthatatlan építőelemei az adatbázis, a szerver oldali alkalmazás és a kliens oldali webes környezet.

A konzulens hozzájárulásával a szakdolgozatot angol nyelven írtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.