Térképészeti szoftver kliens oldali moduljának fejlesztése JAVA alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a tehergépjárművek útvonal tervezése fontos feladat, mivel egyre jobban számít a szállító cégeknek a hatékony útvonal keresés költségmegtakarítási és biztonsági szempontból. Mivel szállító cégek útvonalai, illetve járműparkja egy idő után beáll egy változatlan állapotba, ezért elengedhetetlen lenne egy olyan rendszer fejlesztése, amelyben a cégek az ilyen adataikat menedzselni tudják.

A fent említett adatok menedzselése mellett, egy másik, talán fontosabb célja a szoftvernek, hogy a fent specifikált útvonal tervezési funkcionalitást minél hatékonyabban oldja meg. Ez számos okból, de főleg a biztonság, és a költségcsökkentés szempontjából fontos. Az ilyen tehergépjárművek fizikai paramétereit figyelembe kell venni az útkeresés szempontjából. Mivel ezeknek a járműveknek speciális tulajdonságaik vannak, így nem mehetnek bármilyen úton. E paraméterek figyelmen kívül hagyásának számos negatív következménye lehet, legrosszabb esetben emberéleteket követelhet, ha például egy leszakadó autópálya hídra gondolunk. A költségcsökkentés szempontja bár az előbbinél kevésbé fontos, azonban semmi módon sem elhanyagolható a cég szempontjából.

Jelen diplomaterv célja, egy olyan alkalmazás kliens oldalának tervezése, fejlesztése, illetve tesztelése, amely segít a szállító cégeknek a fent felsorolt problémákat hatékonyan, egy webes alkalmazás segítségével megoldani. A diplomaterv első felében a megvalósítandó szoftver teljes specifikációját alkotom meg, míg a második felében a szoftver megvalósítását foglalom össze. Ebben kitérek a fejlesztés, illetve tervezés során előkerülő összes fontosabb feladatra, mint például a platform és fejlesztési eszközök választása, vagy az alkalmazás architektúrájának tervezése, illetve az alkalmazás tesztelése. E feladatok megvalósítása közben sorra veszem a mai szoftver fejlesztési trendeket, amelyeket nem csak összefoglalok, hanem a szoftver fejlesztése során aktívan használni is fogok. Mindezt annak érdekében teszem, hogy a szoftver fejlesztését a lehető legmagasabb színvonal vihessem véghez, amely majd hozzá fog segíteni egy átlátható, könnyen továbbfejleszthető alkalmazás létrehozásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.