Térképészeti szoftver szerver oldali moduljának fejlesztése JAVA alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink egyik érdekes és fontos problémája a teherforgalom számára szóló útvonaltervezés. Ezen probléma annyiban különbözik az általános útvonal kereső feladatoktól, hogy figyelembe kell venni az egyes útszakaszokra vonatkozó megkötéseket, mint például a maximális magasság, szélesség, súlykorlátozás, stb.

A probléma jelentőségét jól mutatják a teherforgalom által okozott, nap, mint nap észlelhető közlekedési fennakadások. Ilyen lehet például egy teherautó, ami méretei miatt nem tud elfordulni az autópályán, vagy el sem tudja érni a célját az adott útvonalon, mivel a magassága nagyobb, mint az előtte álló alagút magassága. Az ehhez hasonló esetek megelőzhetők lennének, ha az indulás előtt egy szoftver megtervezné a teherautó útját, figyelembe véve a jármű paramétereit.

A piacon természetesen találhatóak a teherforgalom számára szóló útvonaltervező szoftverek, azonban ezek nagy része elavult, vagy rendkívül költséges.

Diplomatervem célja a probléma megértése, modern eszközökkel való megoldásának felderítése, figyelembe véve a képzésem során tanult szoftverfejlesztési metodológiákat.

Dolgozatomban elsőként bemutatásra kerülnek a téma mögötti motivációk, majd következik az elkészítendő szoftver részletes specifikációja. Ezt követően röviden bemutatásra kerülnek a felhasznált technológiák és eszközök, majd az implementáció, és a tesztelés leírása következik.

A feladat előnye, hogy általa betekintést nyerhetek a gráfokkal kapcsolatos modern eszközök kezelésébe, valamint egy valós problémával foglalkozó, csapatban készülő projekt megvalósításában vehetek részt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.