Termék nyomonkövethetőségére szolgáló PLC alapú csomagoló állomás programozása

OData támogatás
Konzulens:
Kerekes Sándor
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgoatom célja egy csomagoló állomás PLC programjának létrehozása volt a Robert Bosch Kft. számára, amely bizonyos körülmények között képes kiváltani a vállalat jelenleg használt PC alapú megoldását. A csomagoló állomás általában az utolsó elem egy összeszerelő soron, melynek feladata a legyártott alkatrészek egyedi regisztrálása, és a termelési adatok továbbítása egy magasabb szintű logisztikai rendszer felé, hogy a termékek nyomonkövethetősége biztosított legyen.

Az alkalmazás ipari vezérlőn futó változatára való igény onnen ered, hogy a csomagoló állomásoknak gyakran egyéb automatizálási feladatokat is el kellene látniuk amellett, hogy a hálózati kommunikációt kezelik. A jelenlegi, PC alapú megoldás esetében a fejlesztők nem használhatják a megszokott hardvereket és fejlesztő szoftvereket az állomás ilyen jellegű bővítésére. Az alkalmazás PLC környezetbe való átültetésével viszont a gyártósor többi elemével azonos módszerek használhatóak.

A dolgozatom az alkalmazott iránymutatások, szabályok és szabványok rövid ismertetésével, valamint a programozható logikai vezérlők általános bemutatásával kezdődik. Bemutatom a cég gyáraiban jelenleg alkalmazott PLC és HMI eszközöket, és kiválasztom a fejlesztés során használandó konfigurációt.

Összehasonlítom a jelenlegi PC alapú, és a saját PLC alapú megoldásom tervezett funkcióit, majd ismertetem a gyártásirányító szerverek és a kliensek között alkalmazott eseményalapú kommunikációs protokollt.

A dolgozatom központi részében bemutatom az programom kezelőjének tervezett grafikus felhasználói felület elemeit, valamint az azokat életre keltő program logikai felépítését és működését.

Végül összefoglalom a fejlesztési és tesztelési időszak eredményeit, és bemutatok néhány ötletet a fejlesztés jövőbeli folytatásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.