Termékváltoztatások folyamatának támogatása SAP Workflow fejlesztésével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban a dinamikusan változó üzleti környezet egyre gyakrabban indukál olyan hatást az egyes szervezetekre, amely változtatást igényel azok működését illetően. A változtatás szerves része a nagyvállalatok életének, viszont ahhoz, hogy ezek minél zökkenőmentesebben menjenek végbe, a legtöbb cég különféle eljárásokat és technológiákat alkalmaz az átmenet hatékony kezelése érdekében.

A változtatásmenedzsment egyik területe a mérnöki változtatásmenedzsment, amely a vállalat által gyártott termékeken végzendő módosításokat támogatja, magába foglalva az igénylés folyamatát, a lehetőségek felmérését, tervezést, megvalósítást és a módosítások értékelését.

A szakdolgozatom alapjául szolgáló fejlesztést az AGCO Hungary Kft-nél végeztem, ahol az utóbbi időben jelentős igény mutatkozott arra, hogy a gyártásban újonnan alkalmazandó termékek bevezetését és a már felhasználni nem kívánt termékek kivezetését automatizáltan, az eddiginél átláthatóbb, nyomonkövethetőbb módon lehessen kezelni. A fejlesztés megkezdése előtt szükséges volt a mérnöki változtatásmenedzsment folyamatának megismerése, emellett tanulmányoztam a nagyobb vállalatirányitási rendszerek ezirányú lehetőségeit és az SAP által ebben a témakörben kínált megoldásokat is.

A fenti igények kielégítésére a cég mérnöki változtatásmenedzsment folymatai az SAP Business Workflow keretrendszerben kerültek megvalósításra, amelyen belül az én feladatom a folyamat két fázisának, az Applikációs és a Bevezetési fázisoknak a megtervezése és implementálása volt. A tervezés során kialakításra került a munkafolyamat váza, amit az egyes lépések mögötti üzleti logika megtervezése követett. Ennek implementációjára ABAP programozási nyelven került sor, kihasználva a 7.4-es verzió kínálta lehetőségeket a tekintetben, hogy a kód minél átláthatóbb, egyszerűbb és lehetőleg hatékonyabb legyen.

Az így létrejött megoldás egy létező üzleti igényt valósít meg, amely illeszkedik egy nagyobb, az AGCO teljes mérnöki változtatásmenedzsmentjét megvalósító folyamatba, és elősegíti az egyes változtatások egyszerűsített, kontrollált véghezvitelét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.