Termeléstervezési folyamatok integrálása SAP platformon

OData támogatás
Konzulens:
Beluzsár János
Elektronikai Technológia Tanszék

Dolgozatomban az SAP R/3 rendszerben létrehozott gyártási rendelések ütemezését valósítom meg egy külső program, az on-PLAN termelésütemező szoftver segítségével.

Ehhez elsőként az SAP vállalatirányítási rendszer termelési modulját ismertem meg. A megismerés során a hangsúlyt főként a feladat megoldása szempontjából releváns tulajdonságokra fektettem, képessé váltam az ütemezéshez szükséges adatok körét létrehozni valamint karbantartani. A funkciók mögötti adatbázis táblákat és azok kapcsolatát is feltérképeztem, mert ezekre szükségem volt a rendszerek közötti adat-kommunikációhoz.

Az SAP rendszer mellett az on-PLAN termelésütemező szoftver működését és adatbázis struktúráját is elsajátítottam. A szoftver grafikus felülete nagyban megkönnyíti a gyártási rendelések műveleteinek ütemezését.

Mindkét rendszer releváns elemeinek megismerése után ABAP nyelven lefejlesztettem azokat a webservice-eket, amelyek lehetővé teszik a két rendszer közötti kommunikációt. A webservice hívások kimenetét az általam létrehozott adatbázistáblákban tárolom, amely táblák adják a bemenetét a termelésütemező szoftvernek.

Dolgozatom végén a megoldás tesztelését is bemutatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.