Termikus teszter berendezés nagyteljesítményű impulzusüzemű meghajtásának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ress Sándor László
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Napjainkban egyre gyorsabb technológiai fejlődésnek vagyunk tanúi, egyre nagyobb teljesítménysűrűségű eszközök jelennek meg. Ezek megbízhatósága, élettartama kulcskérdés.

Lehetőséget kell teremteni, hogy az elkészült eszközök termikus tranziensét meg tudjuk határozni, ezzel növelve elektronikus eszközeink megbízhatóságát, élettartamát.

A beszámolóban áttekintem a termikus tranziens mérésének módszerét, részletezem az JEDEC JESD-51 ipari szabvány szerinti dinamikus és statikus termikus tranziensmérést.

A szabványban rögzített dinamikus mérést a Mentor Graphics T3Ster nevű termikus teszterén valósítottam meg. Ezen szoftver elkészülte után méréseket végeztem, és összehasonlítom az imént említett két szabványmérés eredményét. Megvizsgáltam a mérések megvalósíthatóságát, a szükséges előkészületeket, és a velük kapott eredményeket.

Ezek után különböző, rendelkezésemre álló nagyteljesítményű ipari tápegységek tranziens viselkedését vizsgáltam mérésekkel. Ehhez elvégeztem a tápegységek vezérlésének az implementációját, így a termikus tranziens mérőhardver környezetében tudtam végezni az említett vizsgálatokat.

Készítettem egy karakterisztika rajzoló szoftvert, amely a termikus teszter platformot irányítja úgy, hogy az felveszi a felhasználó által megadott paraméterekkel a mérendő két- vagy hárompólusú eszköz karakterisztikáját.

A karakterisztika felvételét impulzusüzemben végeztem, a különböző jelalakú impulzusok hatását megvizsgáltam a mért karakterisztikák szempontjából.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.