Terrárium vezérlő tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györke Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A feladatom, egy olyan terráriumvezérlő rendszer kialakítása volt, ami képes a terráriumban uralkodó klíma változtatására. Ez magában foglalja a hőmérséklet, a páratartalom és a fényerősség szabályzását. A terráriumvezérlő egy központi kezelőfelületen keresztül kezelhető, aminek kialakítása szintén az én feladatom volt.

A dolgozatomat irodalomkutatással kezdtem, amiben először a hőmérséklet, a páratartalom, és a fény fizikai hátterét magyarázom el. Ezután utánajárok, hogy milyen kereskedelmi forgalomban található szenzorok, illetve beavatkozók állnak rendelkezésre. Bemutatom ezek előnyeit, illetve hátrányait, ami alapján ki tudom választani a legmegfelelőbbet.

Az irodalomkutatás után rátérek a tervezésre, ahol egy blokkvázlat segítségével bemutatom a rendszer felépítését. A blokkvázlat építőkockáin végighaladva bemutatom, hogy milyen szenzorokat és beavatkozókat választok, és a hozzájuk tartozó jelillesztő és meghajtó áramkörök tervezését ismertetem. Ezután bemutatom a kapcsoláshoz tartozó NYÁK-tervet. A tervezés legvégén, pedig a mikrokontrollerre írt szoftver felépítését ismertetem.

Végül értékelem az elkészült munkát, és taglalom, hogy milyen továbbfejlesztési lehetőségekkel foglalkozhatok a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.