Területbiztosítási manőverek és stratégiák tervezése multiágens robotrendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Több ágenst tartalmazó komplex robotikai feladatok megoldása hatékonyan vizsgálható játékelméleti keretrendszerben. A mobilis robotok koordinációjához szükséges a stratégiai, taktikai és egységszintű szabályozási problémák hatékony megoldása.

A diplomatervem fő célja, hogy olyan stratégiákat implementáljak, amelyek képesek egy adott térképen egy térrész elfoglalására és biztosítására.

A diplomatervben az ágensek stratégiai és taktikai szintű koordinációját a megerősítéses tanulás keretein belül vizsgáltam meg. A bemutatott megoldás az egy ágensre kidolgozott megerősítéses tanulási módszereket terjeszti ki többágenses rendszerekre. A megoldás célja a területet elfoglaló és a területbiztosító hadműveletek hatékony megtervezése. A kiterjesztéshez egy hierarchikus, többszintű irányítási struktúrát vezettem be, amely lehetővé teszi, hogy a megerősítéses tanulás módszereit többágenses rendszerekben és csapatjátékokban is alkalmazzuk.

A diplomaterv másik fő célja az volt, hogy egy olyan keretrendszert fejlesszünk ki, amely szimulációs környezetet biztosít a tanuló algoritmusok számára a kifejlesztett stratégiák megjelenítéséhez és teszteléséhez, ez a keretrendszer pedig opcionálisan valódi hardverrel is összekapcsolható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.