Tervezési minták detektálása Java bájtkódban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az informatikára és azon belül is a szoftverfejlesztésre egyre nagyobb hangsúly kerül. A programkódok egyre hosszabbá és bonyolultabbá válnak, ez azt is jelenti, hogy azok karbantartása valamint továbbfejlesztése is egyre nagyobb feladatnak számít, ami korántsem elhanyagolható tényező a fejlesztők számára.

Azonban nagy szerencsére ezt a trendet a szoftverfejlesztést segítő eszközök és módszertanok is követik, így a programkészítés és fejlesztés a jövőben sem válik elképzelhetetlenül nagy kihívássá. Ezen eszközök közé sorolhatók a szakdolgozat munkám meghatározó elemei, a tervezési minták.

A programozás világában ma már rengeteg tervezési mintát különböztethetünk meg. Minden egyes minta egy adott problémakörre nyújt általános megoldást. Alkalmazásuk egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a kódot, így nagymértékben megkönnyítheti a fejlesztés folyamatát, majd később az elkészült program karbantartását.

A feladatom célja, hogy egy olyan megoldást készítsek el, amely tetszőleges Java forráskódban felismeri, detektálja a kiválasztott tervezési mintát vagy akár annak egy részletét és eredményként jelezze hol talált egyezést, illetve eltérést.

A programot az Eclipse fejlesztő környezetben Java program nyelven valósítottam meg. A tervezési mintákat UML diagramként a Papyrus szerkesztő segítségével készítettem el és az ez által generált XML fájl-t olvassa be a programom keresendő mintaként. A Java forráskódnak pedig a nagyon elterjedt JUnit teszt keretrendszer kódját használtam fel. Végül munkám eredményeit hitelesítési célból más hasonló témával foglalkozó források eredményeivel vetettem össze.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.