Tervezési tér bejárás sztochasztikus metrikákkal

OData támogatás
Konzulens:
Molnár Vince
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A komplex kritikus rendszerek és kiberfizikai rendszerek modellvezérelt tervezéséhez az iparban elterjedt eszközök számos szakterület-specifikus modellezési nyelvet alkalmaznak. Ezek között szerepelnek mérnöki modellezési nyelvek, valamint a rendszerek megbízhatóságával, rendelkezésre állásával és teljesítményével kapcsolatos kvantitatív nemfunkcionális követelményeinek matematikai precizitású sztochasztikus analíziséhez szükséges formális modellezési nyelvek. Az utóbbi modellek elkészítése azonban sokszor kézzel történik, és különleges szaktudást igényel.

A tervezésitér-bejárás és a keresesés alapú szoftverfejlesztés eszközkészlete lehetővé teszi, hogy a rendszertervezés során automatikusan előállított és kiértékelt tervezési alternatívákat vizsgáljunk, illetve megadott szempontok szerint optimális alternatívákat keressünk. Ha a kiértékelés szempontjai között szerepelnek kvantitatív nemfunkcionális jellemzők, az optimalizálást vagy az alacsony szintű sztochasztikus matematikai modellek fölött kell elvégezni, vagy a mérnöki modellekből a matematikai modelleket atomatikusan, modelltranszformációval kell előállítani.

Egy olyan modelltranszformációs keretrendszerre teszünk javaslatot, mely kifejezettem a tervezésitér-bejáró eszközökhöz lett tervezve. Ezen felül bemutatunk egy, a moduláris Petri-hálókon alapuló matematikai formalizmust, mellyel leírhatóak az előállítandó sztochasztikus modellek részletei. Mgközelítésünket egy esettanulmánnyal szemléltetjük, és mérésekkel értékeljük a skálázhatóságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.