Tervezési tér bejárási problémák modell alapú definíciója

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hegedüs Ábel
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A tervezési tér bejárás tervezési alternatívák keresése és kiértékelése, abból a célból, hogy bizonyos szempontoknak megfelelő megoldást találjunk. A bejárás modellek feletti elvégzése esetén a műveletek alkalmazása során módosul a modell állapota. A tervezési tér az összes elérhető modellállapotot jelenti. Azt, hogy a bejárás a tervezési teret milyen sorendben járja be az alkalmazott felfedezési stratégia határozza meg.

Egy feladatdefiníciót a kiindulási modell, a műveletek, a bejárás minden állapotában betartandó modellre vonatkozó globális kényszerek és a célok definiálják. A feladatom egy olyan rendszer megtervezése és elkészítése volt, mely segítségével tervezési tér bejárási feladatdefiníciók állíthatók össze, és amely alkalmas a bejárást elvégző keretrendszerrel történő együttműködésére.

A megtervezett rendszer használata során a problématerület metamodelljének definiálására, és a kiindulási modell megadására az Eclipse Modelling Framwork használható. A modellek felett egy keresést deklaratívan gráfminták segítségével lehet megadni. A célok és globális kényszerek definiálása ilyen gráfmintákkal történik, a lépések egy előfeltétel gráfmintával és az annak teljesülése esetén végrehajtandó modell módosítási lépések segítségével definiálhatók.

A megtervezett rendszer kiterjesztési pontokon keresztül kapcsolódik az Eclipse-hez, elérheti annak nézeteit és szerkesztőit. A problémadefiníció elemeinek felvétele ezekből történik, áttekintésükre és szerkesztésükre a rendszer részétét képező grafikus felhasználói felületen van lehetőség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.