Teszt alapú űrlapok feldolgozása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomaterv során sok hasznos, a mobil szoftverfejlesztésben használatos és képfelismerési problémákkal kapcsolatos tudással, ismeretanyaggal gazdagodtam. Elsőként megismerkedtem az Android fejlesztőkörnyezettel, majd különböző képfelismerési technológiákat tanulmányoztam a Bolyai csapatverseny válaszlapjának felismeréséhez. Többek között az OpenCV, Google Vision API, Vuforia és Tesseract fejlesztői könyvtárakkal ismerkedtem. A verseny internetes MySQL adatbázisával való kommunikáció megvalósítására is megoldást kellett keresni, így mélyedtem el a Java Database Conectivity (JDBC) és PHP webszerveres megvalósítási lehetőségekben.

Következő lépésként elkezdtem fejleszteni az alkalmazást, azon belül is a fő funkcióként szolgáló válaszlapfelismerést. A hatékonyság és pontosság növelése érdekében a válaszlapon a versenyt szervezők beleegyezésével néhány módosítást hajtottam végre. Miután a felismerés már a kellő pontosságot elérte, az alkalmazás többi funkciójának implementálása következett. Így került implementálásra a manuális bevitel, az eredmények lekérdezése, a jelszó módosítás és naptár funkció. A fejlesztés utolsó lépéseként a szerverrel való kommunikáció kellett megvalósítani. Ehhez Android oldalról külön osztályok, míg szerver oldalról külön PHP scriptek megírása tartozott.

A program elkészülte után mind a felismerést mind az alkalmazást tesztelni kellett. Ehhez külön adatbázist és válaszlapokat létrehozva először laborkörülmények között került sor. Majd miután ezen az alkalmazás jól teljesített, egy országos döntőn élesben is le lett tesztelve. A program aktív használatra lett tervezve, remélhetőleg a következő versenyidőszaktól jó szolgálatot fog tenni a javító tanárok számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.