Teszt automatizálás a SAP IBP Response moduljában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Amikor egy vállalat szoftverfejlesztésbe kezd, abban a reményben teszi, hogy a későbbiekben a szoftver hasznot termel a tulajdonosok számára, valamilyen formában. Ennek a szoftvernek megfelelő módon kell működnie, hogy kielégítse a specifikációban megjelölt követelményeket. Szoftverfejlesztési folyamat alatt tehát kiemelt figyelmet kell fordítani a szoftver minőségre. Ennek eredményeként kulcsfontosságú része a fejlesztésnek a tesztelés.

Dolgozatom első részében bemutatom, hogy mi is az a szoftvertesztelés alatt, illetve miért szükséges ez. Bepillantást engedek az automatizált tesztelés alapjaiba, illetve a bemutatok néhányat az ismertebb tesztautomatizálási eszközökből is.

A szakdolgozatomat az SAP Hungary Kft-nél készítettem el, ezért a következő fejezetben ismertetem a terméket, aminek a fejlesztésébe bekapcsolódtam. Emellett prezentálom az SAP IBP által használt tesztautomatizálási környezet, példával illusztrálva.

A dolgozat utolsó fejezetében pedig egy kiértékelő eszköz fejlesztését írom le, ami szimulálja az IBP Excel add-injét, azáltal hogy az add-in által használt web servicek tartalmát ABAP nyelvben reprezentálja. A megkapott eredményt pedig összevetem az elvárt eredménnyel, amit ABAP Test Data Container szolgáltatással definiáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.