Teszt keretrendszer fejlesztése mobil alkalmazás-orientált architektúrához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Az okostelefonok valamint a közösségi média egyre nagyobb térhódítása a kis-, közép- és nagyvállalatok üzleti folyamataira is hatással van. A megváltozott felhasználói, vásárlói igények követése kulcsfontosságú lehet a vállalat sikeressége és profitabilitása szempontjából. Követve a trendeket, egyre többen jelennek meg a piacon saját mobil alkalmazásokkal, melyek távoli, személyre szabott hozzáférést biztosítanak a kiajánlott adatokhoz.

Diplomamunkám során egy olyan alkalmazást valósítottam meg, mely a vállalkozások relációs adatbázisban tárolt adataihoz nyújt kontrollált hozzáférést külső eszközök (kliensek) számára. A Node.JS alapú szerver működése független a háttérben futó adatforrás típusától és felépítésétől. Támogatott adatbázisok közé tartozik az SQL Server, Oracle, MySQL, PostgreSQL, SQLite, valamint az ODBC-n keresztüli kapcsolódás.

A szerverhez készített, Java Swing alapú grafikus adminisztrációs felület segítségével felhasználók és felhasználói csoportok hozhatók létre, definiálhatók a kliensek által meghívható szolgáltatások, valamint a kimenet (JSON, XML, OData) felépítését meghatározó modellek, megadhatók a vállalati adatbázis és a kimeneti modell közötti kapcsolatok.

Dolgozatomban részletesen bemutatom a felhasznált technológiákat, azok alapvető működési elvét. Az ezt követő fejezetek a tervezési folyamatról szólnak, bemutatva a működési környezetet, amit a szerver és az adminisztrációs felület részletes specifikációja követ.

A fejlesztés első fázisában a szerveralkalmazás alapjait készítettem el, amit az adminisztrációs felület implementálása követett. Az így elkészült komplett alkalmazáscsomagot részletes funkcionális és teljesítményteszteknek vetettem alá, melyek eredményét dolgozatom végén elemeztem.

Az elkészült alkalmazás csomag használható mobil- és asztali alkalmazások, valamint online szolgáltatások adatforrásaként egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.