Teszt rendszer Ethernet alapú vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A ThyssenKrupp Presta Hungary által szoftvertesztelésre használt SWHIL eszköz egy PC-ről vezérelhető, FPGA alapú System-on-Programmable-Chip rendszer. A jelenlegi verzióban a PC és az FPGA közötti kommunikáció CAN interfészen keresztül történik. A szakdolgozat célja a rendszer új verziójához a kommunikáció létrehozása, melyben a CAN interfészt Ethernet alapú kommunikáció váltja fel. A szakdolgozat magában foglalja mind a PC-n futó, mind pedig az FPGA-ban implementált MicroBlaze-en futó szoftver elkészítését. A dolgozatban ismertetésre kerülnek az előző és az új rendszerrel kapcsolatos fogalmak, valamint bemutatom a MicroBlaze processzor elkészítéséhez szükséges fontosabb tervezési lépéseket, és annak felkonfigurálását. A kész processzor tesztelését egy kész Xilinx-es minta projekt segítségével végzem. A minta projektben használt funkciókra alapozva, elkészítem a MicroBlaze-en futó szerveralkalmazást. Az elkészítést, a szoftvergyártásban gyakran alkalmazott vízesés modell felhasználásával végzem. Az első fázisban kifejtem a rendszerrel szembeni követelményeket. Ezen követelmények ismeretében látható, hogy milyen feladatok ellátására kell alkalmasnak lennie a rendszernek. Valamint számítások alapján becslést adok az előző rendszerhez képesti vezérlés sebességének változására, melyeket a későbbi fázisban mérésekkel támasztok alá. Ezen követelmények alapján megtervezem a rendszert, és a benne található lényegesebb funkciókat. Ezek alapján elkészítem a szoftver implementációját. Az elkészült szoftverrel számításokat végzek, mellyel igazolhatok, hogy a szakdolgozat munkám a követelményeket teljesíti.

A kliens oldalon futó (Host PC) szoftver szkript nyelven íródik. A fejlesztés során felhasználom az Ethernethez kapcsolódó függvénykönyvtárat, melynek köszönhetően a kliens oldali fejlesztési idő lerövidül. A kész programmal kényelmesen lehet Ethernet alapú üzeneteket küldeni az FPGA-nak és fogadni tőle.

A teszteléshez használt Ethernet kommunikáció mellett szükséges egy RS232 alapú fejlesztői interfész kialakítása is. Ezen funkció segítségével lehetőség nyílik arra, hogy futásidőben változtassuk az Ethernet kommunikációhoz kapcsolódó paramétereket. A konfigurálás mellett szerepet kap még a „debug” és a fejlesztői üzenetek megjelenítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.