Teszt rendszer mérési pontosságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mérés a legalapvetőbb módszer egy rendszer működésének ellenőrzésére, tesztelésére. A mérés során kapott eredmények alapján hozunk meg fontos döntéseket, így tesztelésnél ez alapján határozzuk meg, hogy a termék megfelel-e az adott követelmény rendszernek. Ilyen jelentős döntést csak megfelelő minőségű merőrendszer eredményeire alapozhatunk. Ebből adódóan a mérőrendszerek vizsgálata meghatározó lépés a tesztelésnél.

A szakdolgozatom során egy beágyazott rendszert vizsgálok méréstechnikai szempontból. Mivel ez a rendszer egy adott modul tesztelésére lett kifejlesztve, így az első lépés a modul megismerése. A tesztrendszer követelményei nagyban függenek a tesztelt eszköz jellemzőitől, a vele szemben támasztott követelményektől. A következő lépés a tesztrendszernek a megismerése, az eszközök azonosítása, illetve a szerkezet felépítése. Ezután következik a rendszer pontosságának vizsgálata, ami során egy kidolgozott módszert használok, melynek neve Measurement System Analysis (MSA). A vizsgálat során külön kezelem a különböző eszközök hibáit, majd ezeket összegzem és elemzem az eredményeket. A mérőrendszer készen vásárolt moduljainál az eszköz adatlapja szerint határozom meg a hibákat, illetve a specifikusan erre a feladatra felépített modul pontosságát az MSA módszere szerint határozom meg. A módszer végrehajtásához egy CAN üzeneteken alapuló program implementálása szükséges, mely parancsokat tud küldeni a tesztelt eszköznek, illetve a tesztrendszernek. Emellett egy multimétert vezérelek PC-ről, mely elvégzi a méréseket, és az eredményeket a számítógéppel feldolgozom. Az eredmények összegzése után a tesztrendszer hibáit elemzem. Az elemzés során, bebizonyosodott, hogy a rendszer bizonyos követelményeknek nem felel meg. Emiatt úgy döntöttem, hogy nem folytatom a mérési pontosság további vizsgálatát, hanem a szakdolgozatom további részében inkább másik lehetőségeket vizsgálok meg.

Egy komplett mérőrendszer felépítése nagyon összetett feladat. A tervezés során sok szempont figyelembe vétele szükséges, mint például rendszer pontossága, költsége, fejlesztési ideje stb. Ezen szempontok figyelembevételével végeztem piackutatást, leginkább a National Instruments termékei körében. Ezután kiválasztottam egy rendszert a megfelelő modulokkal, amit részletesebben is elemeztem. Felépítettem egy tesztrendszert, illetve készítettem LabVIEW-ban egy programot, ami bizonyos mérések elvégzésére alkalmas. A rendszer teljes körű felépítése nem valósult meg, de a további fejlesztésekhez egy jó kiindulópontként szolgál.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.